Artroza articulației genunchiului: manifestări și tratament al artrozei

Osteoartrita articulației genunchiului, sau gonartroza, este o boală care apare adesea la vârsta mijlocie și în vârstă, care apare cu modificări degenerative-distrofice ale țesutului cartilaginos al articulației genunchiului. La o vârstă fragedă, o astfel de patologie poate apărea, mai ales în rândul persoanelor care sunt implicate profesional în sport. Gonartroza are un curs cronic, progresiv progresiv. Pe termen lung, în lipsa terapiei necesare, această boală poate provoca dizabilitate. În acest articol, ne vom uita la manifestările și tratamentul osteoartritei articulației genunchiului.

Cum se manifestă osteoartrita genunchiului?

dureri de genunchi din cauza artritei

Gonartroza, așa cum am spus deja, are o evoluție treptat progresivă.

În stadiile inițiale ale acestei boli, pacientul este îngrijorat de durerea minoră la genunchi, agravată de efort fizic prelungit, de exemplu, la urcarea scărilor. O persoană bolnavă poate indica o senzație de rigiditate în articulația genunchiului, apariția durerii la începutul mersului după o lungă ședere în poziție staționară.

Artroza articulației genunchiului în stadiile inițiale nu este însoțită de modificări externe în zona afectată. Unii pacienți se plâng de umflarea ușoară a genunchiului. În plus, uneori această boală poate fi complicată de inflamația secundară a membranei sinoviale. În acest caz, lichidul se acumulează în cavitatea articulației, iar articulația crește semnificativ în volum.

Pe măsură ce boala progresează, sindromul durerii devine mai pronunțat. Începe să apară chiar și cu un efort fizic ușor, dispare după odihnă. În timp, durerea devine aproape constantă, deranjează nu numai în timpul mișcării, ci și în repaus.

Există plângeri cu privire la o limitare semnificativă a activității motorii în articulație. Când vă mișcați, puteți auzi un zgomot dur. În etapele ulterioare ale bolii, articulația genunchiului se deformează, limitând și mai mult mișcarea.

Principalele metode de tratament a gonartrozei

Tratamentul gonartrozei începe cu terapie conservatoare.

În primul rând, ar trebui să evitați stresul excesiv asupra articulației, să încercați să mergeți mai puțin, dacă este necesar, să utilizați dispozitive ortopedice speciale, precum ortezele.

Dintre medicamente, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt folosite pentru a calma durerea. În cazul în care AINS nu au dat efectul scontat, se poate efectua administrarea intraarticulară de glucocorticosteroizi.

În plus, injecția intraarticulară cu acid hialuronic s-a dovedit bine. În 2017, oamenii de știință de la Universitatea de Medicină au publicat o lucrare în care s-a constatat că reducerea severității durerii și îmbunătățirea funcției articulare prin injectarea intraarticulară de acid hialuronic este comparabilă cu administrarea de AINS, dar există un efect local mai bun. și fără efect sistemic.

Planul de tratament include, de asemenea:

  • Condroprotectoare;
  • Gimnastica terapeutica;
  • Proceduri fizioterapeutice, de exemplu, terapia UHF.

Rețineți că orice medicament poate fi utilizat numai conform indicațiilor medicului.

În cazuri avansate, poate fi necesară intervenția chirurgicală, ceea ce presupune înlocuirea suprafețelor articulare deteriorate cu implanturi artificiale.