Osteocondroza coloanei lombare - simptome și metode de tratament

Cu osteocondroza coloanei lombare, ale cărei simptome și tratament sunt familiare pentru mulți, o parte semnificativă a populației adulte se confruntă. Motivul pentru aceasta este încărcarea frecventă a regiunii lombare. Durerile de spate reprezintă aproximativ 85% din cazurile de osteocondroză și, prin urmare, simptomele și tratamentul acesteia ar trebui să fie cunoscute de toată lumea. Acest lucru va ajuta la prevenirea dezvoltării bolii și va oferi asistență cât mai repede posibil.

Osteocondroza coloanei lombare este o boală care apare la majoritatea oamenilor

Descrierea bolii

Conform ICD-10, osteocondroza are codul M-42. Acest cod ICD include trei varietăți ale acestei patologii:

 • osteocondroza juvenilă a coloanei vertebrale;
 • osteocondroza coloanei vertebrale la adulți;
 • osteocondroză nespecificată a coloanei vertebrale.

Codul pentru osteocondroza coloanei lombare este inclus în blocul dorsopatiilor deformante, conform clasificării internaționale. Grupul vecin, spondilopatiile, include o astfel de patologie precum spondiloza coloanei lombare. Se caracterizează prin degenerarea inelului fibros al discurilor intervertebrale ale ligamentului longitudinal anterior al coloanei vertebrale. Această patologie apare ca urmare a supraîncărcării spatelui ca o reacție de protecție a corpului. Spondiloza deformantă are un curs similar, dar în același timp diferă ușor de osteocondroză în simptome.

Caracteristicile structurii anatomice a acestei secțiuni a coloanei vertebrale, și anume deviația sa înainte, oferă capacitatea de a merge în poziție verticală. Lombul este una dintre cele mai mobile părți, conectând sacrul fix și regiunea toracică inactivă. Când ridicați greutăți, malnutriție, activitate fizică scăzută, discurile intervertebrale se uzează mai repede. Rezultatul subțierii lor nu este doar o încălcare a mobilității acestui departament, ci și un risc crescut de ciupire a nervilor, precum și o proeminență treptată a substanței gelatinoase a măduvei spinării în lumenul rezultat. Printre patologiile ICD-10, osteocondroza lombară apare cel mai adesea în acest grup.

Cauze

După cum am menționat mai sus, principala cauză a apariției osteocondrozei este tocmai poziția verticală. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că această patologie se manifestă la toți oamenii.

Activitatea fizică scăzută poate provoca osteocondroză lombară

Dezvoltarea proeminenței coloanei vertebrale lombare duce la influența factorilor provocatori:

 • leziune traumatică a spatelui;
 • încălcări ale proceselor metabolice din organism;
 • activitate fizică scăzută;
 • excesul de greutate corporală;
 • hipotermie prelungită;
 • stres;
 • patologii congenitale ale coloanei vertebrale;
 • modificări hormonale;
 • tulburări de postură;
 • nerespectarea măsurilor de siguranță la ridicarea greutăților, ceea ce duce la distribuirea necorespunzătoare a sarcinii.

Aceste cauze duc la subțierea discurilor intervertebrale. Discul este format din țesut elastic de cartilaj, care permite mobilitatea conexiunii vertebrelor. Odată cu degenerarea lor, nu numai mobilitatea este afectată, dar și riscul de deteriorare a rădăcinilor nervoase care se extind din măduva spinării crește semnificativ. Dacă la o persoană sănătoasă acestea sunt de obicei protejate de țesut cartilaginos, atunci când este subțiat, ciupirea este însoțită de durere severă.

Simptome

Semnele de osteocondroză a coloanei lombare pot varia în funcție de rădăcinile nervoase afectate de patologie. Osteocondroza intervertebrală a regiunilor toracice și lombare are mai multe etape de dezvoltare și fiecare dintre ele se poate manifesta în moduri diferite. De asemenea, zona de subțiere este de mare importanță - în funcție de discul intervertebral subțiat, severitatea și natura semnelor se manifestă în moduri diferite.

Simptomele osteocondrozei coloanei lombare corespund comprimării diferitelor rădăcini:

 • L1 și L2 se caracterizează prin tulburări senzoriale. Amorțeala afectează zona așa-numiților „pantaloni de călăreț" - interiorul coapselor și zona inghinală. Cu o complicație a acestui tip de boală cu o hernie, senzații dureroase apar imediat la ambele picioare.
 • L5 - apariția durerii de natură împușcatoare în regiunea lombară. Există, de asemenea, o scădere a sensibilității în această zonă și în zona degetului mare de la picior. Există încălcări ale flexiei sale - acest simptom este adesea folosit de traumatologi pentru a stabili un diagnostic de osteocondroză.
 • Când S1 este afectat, nu numai durerea fulgerătoare în regiunea lombară este caracteristică, ci și o scădere a sensibilității în regiunea piciorului. Amorțeala se extinde de la degetul mic până la al patrulea deget. De asemenea, în acest caz, sensibilitatea în partea inferioară a piciorului și suprafața exterioară a coapsei este semnificativ redusă. Este posibilă încălcarea reflexelor plantare și lui Ahile.
 • Dacă artera Desproges-Gotteron este afectată, aceasta poate provoca paralizia completă a mușchilor coapselor și feselor, precum și pierderea senzației în perineu.
 • Cu afectarea simultană a rădăcinilor L5-S1, care este însoțită de deteriorarea arterei, are loc o pierdere completă a funcțiilor pelvine și motorii.

Cu osteocondroza intervertebrală, nu numai rădăcinile nervoase, ci și vasele de sânge pot fi afectate. Toate acestea pot provoca dezvoltarea sindroamelor asociate cu boala de bază.

sindrom radicular

Când rădăcinile sunt deteriorate, mersul pacientului se schimbă. Poate avea dureri nu numai în partea inferioară a spatelui, ci și în partea inferioară a piciorului, coapsei, feselor și chiar picioarelor. Cu sindromul radicular, senzațiile dureroase sunt plictisitoare în natură și apar doar pe o parte. În regiunea lombară, există senzații de furnicături și piele de găină. Senzațiile dureroase încetează după o încălzire, care se datorează stimulării fluxului sanguin și ameliorării congestiei.

Sindromul ischemic

Apare ca urmare a stoarcerii vaselor de sânge și a tulburărilor circulatorii în organele pelvine. Acest lucru determină o perturbare a funcționării organelor care nu primesc suficienti nutrienți din sânge. Se manifestă prin senzații dureroase în timpul mersului, care dispar în timpul repausului. Poate exista dureri în interiorul coapselor și feselor.

Sindromul Vertebral

Apare din cauza lipsei prelungite de tratament. Se manifestă prin modificări ale mersului, poziția scheletului, aspectul de aplecare.

Notă:Pe fondul leziunilor degenerative ale mai multor discuri, se poate dezvolta spondiloartroza coloanei vertebrale lombare, ca urmare a cărei excrescențe osoase spinoase pot începe să se formeze pe zonele osoase din zona articulațiilor.

Stadiile bolii

Osteocondroza coloanei toracice și lombare se dezvoltă treptat. Dezvoltarea patologiei trece prin mai multe etape. Fiecare următor este mai dificil de tratat.

 1. Distrugerea discului. În acest stadiu, pacientul este îngrijorat de durerea ușoară în regiunea lombară. Disconfortul crește odată cu efortul fizic și nu se manifestă într-o stare calmă.
 2. Distrugerea inelelor fibroase. În această perioadă, distanța dintre vertebre începe deja să se micșoreze atât de mult încât începe să apară dureri severe. Senzațiile dureroase apar nu numai în regiunea lombară, ci iradiază și către fese, coapse și picioarele inferioare. Cu osteocondroza de gradul 2, pacientii merg cel mai adesea la medic.
 3. Formarea herniei de disc intervertebrale. Durerea este permanentă. Forța durerii este atât de pronunțată încât pacientul începe o schimbare constantă a posturii și a mersului cauzate de boală. În timp, se dezvoltă deformarea osoasă.
 4. Tulburări de mișcare. Din cauza durerii, pacientul întâmpină dificultăți de mișcare. În această etapă, dizabilitatea este deja stabilită.
În stadiul avansat al osteocondrozei coloanei lombare, activitatea motorie a unei persoane se înrăutățește.

Metode de tratament

Când apar simptome de osteocondroză a coloanei vertebrale lombosacrale, pacienții caută tratament. Cu leziuni de gradul 2, durerea devine permanentă, ceea ce interferează cu viața de zi cu zi. Acesta este motivul pentru începerea tratamentului pentru osteocondroza coloanei vertebrale lombosacrale.

Terapia în acest caz se efectuează în mai multe moduri:

 • Fizioterapie. Ajută la întărirea mușchilor spatelui și ajută la menținerea poziției corecte a coloanei vertebrale datorită cadrului muscular.
 • Masaj. Calmează durerea, ajută la restabilirea fluxului sanguin.
 • injecții. Ele sunt parte integrantă a tratamentului medical. Pot fi folosite atât pentru eliminarea rapidă a simptomelor, cât și ca acupunctură.
 • Creme și unguente. Eliminați durerea în zona de aplicare, reduceți manifestările inflamației tisulare.

Tratamentul osteocondrozei coloanei lombare poate fi efectuat folosind mai multe tehnici - acest lucru ajută la obținerea celui mai pronunțat rezultat.

Notă:Utilizarea oricăror metode fără acordul medicului curant poate fi periculoasă pentru sănătate.

Tratament medical

Atunci când un pacient are simptome severe și boala nu a fost tratată înainte, medicamentele sunt utilizate pentru a ameliora simptomele acute. Această direcție de tratament include ameliorarea durerii acute și restabilirea funcționării normale a țesuturilor și organelor.

La primele simptome ale osteocondrozei lombare, se folosesc medicamente prescrise de un medic.

AINS

Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt una dintre modalitățile de tratare a osteocondrozei lombare în stadiul acut. Medicamentele din acest grup opresc procesul inflamator și au un efect analgezic.

Tratamentul medicamentos al coloanei vertebrale a celui de-al doilea stadiu al leziunii poate fi efectuat cu ajutorul medicamentelor sub următoarele forme:

 • Unguente. Unguentul pentru osteocondroza coloanei vertebrale lombare se aplică direct în zona de durere acută. Acest grup de agenți poate conține componente active de acțiune multidirecțională și nu numai că elimină inflamația, ci și ameliorează spasmul, stimulează refacerea țesutului cartilajului.
 • injecții. Ajută la neutralizarea durerii acute într-un timp scurt. Cu ajutorul injecțiilor, absorbția ingredientelor active începe mai rapid, ceea ce ajută la ameliorarea stării.
 • Tablete. Sub formă de tablete, acest grup de medicamente este utilizat în absența durerii acute.

Relaxante musculare

Ele ameliorează spasmele musculare, care facilitează absorbția medicamentelor și ajută la reducerea durerii.

Glucocorticoizi

Ele sunt utilizate în absența efectului de a lua AINS și relaxante musculare. Acestea sunt prescrise numai de medic și luate sub supravegherea acestuia.

blocade

Preparate pentru ameliorarea durerii locale. A nu se utiliza o perioadă lungă de timp, deoarece pot provoca formarea rezistenței la substanțele active.

Terapie fără medicamente

Tratamentul osteocondrozei coloanei lombare poate fi efectuat și fără utilizarea medicamentelor. Aceasta terapie este bine primita deoarece iti permite sa stimulezi refacerea naturala a organismului.

Exercițiul terapeutic este cheia pentru a scăpa rapid de osteocondroza coloanei lombare

Masaj

Cu osteocondroza coloanei cervicale și lombare, una dintre cele mai comune metode de tratament este masajul. Stimulează fluxul sanguin, îmbunătățește fluxul limfatic, ceea ce reduce umflarea și scapă de durere.

Fizioterapie

Terapia cu exerciții este inclusă în programul de reabilitare obligatoriu pentru tratamentul bolilor sistemului musculo-scheletic. Exercițiile pentru osteocondroza coloanei lombare ajută la întărirea cadrului muscular, ceea ce vă permite să mențineți poziția corectă a spatelui. Un set de exerciții pentru osteocondroza coloanei lombare este selectat de fiecare medic în mod individual, în funcție de starea pacientului. Auto-selectarea, folosind videoclipuri sau recomandări de la prieteni, poate duce la deteriorare.

Proceduri de fizioterapie

Fizioterapia pentru osteocondroza coloanei lombare este utilizată pentru a ameliora starea, întări întregul corp, reduce inflamația și reduce spasmele musculare. Electroforeza stimulează mușchii scheletici pentru a susține coloana vertebrală. Fonoforeza, darsonvalizarea, acupunctura și alte metode restabilesc fluxul limfatic și stimulează repararea țesuturilor. Aceste proceduri sunt utilizate în perioada de exacerbare și se termină în a zecea sau a unsprezecea zi după începerea tratamentului.

În ciuda numărului mare de modalități de a trata această boală, este mult mai ușor să se efectueze prevenire - faceți sport, mâncați corect, respectați rutina zilnică. Acest lucru vă va ajuta să vă protejați de dezvoltarea majorității patologiilor.