Artroza genunchiului: simptome și tratament

Articulația genunchiului este o zonă a corpului care suferă un stres zilnic puternic și îndeplinește numeroase funcții importante. De aceea articulația genunchiului este susceptibilă la diferite tipuri de leziuni. În special, o astfel de boală, cum ar fi artroza articulației genunchiului, este o afecțiune obișnuită, care este cea mai sensibilă la femeile de vârstă matură, sportivele.

Ce este artroza genunchiului?

Boala este o atrofie a țesutului cartilajului într-o zonă dată. Boala este însoțită de o serie de simptome, printre care există o scădere a mobilității articulare, durere și prezența unei crize caracteristice la mișcare.

În absența unui tratament adecvat, artroza curge într-o formă cronică. În acest caz, nu numai țesutul cartilajului în sine este afectat, ci și coaja acestuia, precum și ligamentele și mușchii situați în apropiere. Articulația este puternic deformată, apar osteofite (creșteri osoase) pe suprafața țesutului cartilajului. Simptomatologia bolii devine mai pronunțată.

Cauzele bolii

Boala este primară sau dobândită. Artroza primară apare la naștere, iar primele sale simptome apar în copilăria timpurie. În acest caz, cauza bolii este considerată a fi anomalii în dezvoltarea articulației sau a ligamentelor acesteia.

Cauzele artrozei articulației genunchiului includ factori precum:

 1. Chirurgia genunchiului (de exemplu, îndepărtarea meniscului). În acest caz, țesuturile articulației sunt mai susceptibile la uzură.
 2. Afectarea mecanică a genunchiului (fracturi osoase, luxație, contuzie).
 3. Efort fizic semnificativ asupra acestei zone (de exemplu, atunci când ridicați greutăți).
 4. Artrita, boli ale picioarelor.
 5. Tulburări metabolice, supraponderalitate.

În funcție de factorii care au condus la apariția și dezvoltarea artrozei genunchiului, boala poate fi unilaterală sau bilaterală. Artroza unilaterală poate apărea ca rezultat al traumei, al intervenției chirurgicale. Și factori precum excesul de greutate și metabolismul necorespunzător duc adesea la o formă bilaterală a bolii.

Simptome

Primele semne ale bolii nu apar imediat (la câteva luni sau ani de la debutul procesului de deformare). Deși disconfortul în zona genunchiului poate fi observat în stadiile incipiente ale bolii.

cartilaj sănătos și artroză a articulației genunchiului

Artroza articulației genunchiului are 4 grade de severitate, caracterizată printr-un tratament specific și un set de simptome:

 • Artroza articulației genunchiului de gradul 1.Boala practic nu se manifestă în nici un fel, cu excepția senzațiilor neobișnuite din zona genunchiului. Mai mult, dacă nu se iau măsuri adecvate la timp, boala se va dezvolta, oferind pacientului din ce în ce mai multă suferință.
 • Artroza articulației genunchiului de gradul II.În timpul mișcării, durerea apare în zona articulației genunchiului, care poate persista în repaus.
 • Artroza articulației genunchiului de gradul III.Senzațiile de durere devin mai pronunțate, există o scădere a funcției motorii a articulației afectate. Dacă durerea devine insuportabilă, articulația este foarte limitată în mișcare, pacientul are nevoie de o intervenție chirurgicală și, uneori, de înlocuire a articulațiilor.
 • Artroza genunchiului gradul 4caracterizată prin distrugerea completă a țesutului cartilajului articular. Atunci când se tratează în acest caz, intervenția chirurgicală este indispensabilă.

Cum se tratează artroza articulației genunchiului

 1. Fizioterapie.Această metodă de tratament vă permite să obțineți rezultate pozitive în stadiile incipiente ale dezvoltării bolii. Măsurile de fizioterapie pot fi diferite:
  1. Terapia anestezică (terapia UV, magnetoterapia). Aceste metode pot elimina simptomele artrozei, în special durerea și pot crește mobilitatea articulației.
  2. Terapie antiinflamatoare (expunere la infraroșu, terapie UHF). Aceste metode pot reduce durerea, pot opri inflamația și distrugerea articulațiilor.
  3. Fizioterapia reconstructivă (expunerea la ultrasunete, băile terapeutice, darsonvalizarea) îmbunătățește nutriția și circulația sângelui în țesutul cartilajului articulației.
 2. Tratamentul medical al artrozeigenunchiul este prescris pentru ameliorarea simptomelor bolii, precum și pentru refacerea articulației afectate. Pentru a elimina simptomele, se utilizează medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Dacă, după administrarea medicamentelor din acest grup, boala continuă să progreseze, se prescriu agenți hormonali pentru a ajuta la eliminarea rapidă a durerii, inflamației și umflării zonei afectate. Luarea hormonilor poate duce la numeroase efecte secundare, prin urmare, aceste fonduri pot fi luate numai în cazuri speciale (de exemplu, cu inflamații semnificative ale articulațiilor, formarea unui lichid inflamator în cavitatea lor). Cursul de admitere trebuie să fie scurt, medicamentul este injectat direct în articulație nu mai mult de o dată în 10 zile. Condroprotectorii sunt agenți prescriși pentru refacerea țesutului articular deteriorat. Utilizarea acestor medicamente este foarte eficientă în stadiile incipiente ale bolii, când țesutul cartilajului este ușor deteriorat. Dar cu o formă avansată a bolii, vor fi necesare metode mai radicale de tratament. Recepția condroprotectorilor ar trebui să fie regulată, deoarece numai în acest caz se obține un efect terapeutic pozitiv. Mijloacele pentru aplicare topică (unguente, geluri) sunt utilizate ca medicamente auxiliare, ajută la îmbunătățirea circulației sângelui și a nutriției în zona articulațiilor, reduc durerea și disconfortul din zona afectată și au un efect de încălzire. Este important să ne amintim că este imposibil să vindecăm artrozele numai cu medicamente locale, aceste fonduri sunt utilizate doar ca supliment la tratamentul principal. În plus față de cele de mai sus, injecțiile intraarticulare sunt considerate un remediu foarte eficient, adică injecții în articulație pentru artroza articulației genunchiului.
 3. Tratament chirurgical.Dacă boala a trecut într-un stadiu avansat, este necesară intervenția chirurgicală. Pot fi utilizate diverse metode chirurgicale, care diferă între ele prin gradul de impact asupra articulației:
  • Artroscopia se efectuează folosind un endoscop, care se introduce în zona articulației genunchiului prin mici puncții. Ca urmare a operației, zonele afectate ale țesutului articular sunt îndepărtate.
  • Osteotomia este indicată atunci când articulația este deja deformată. Operația se desfășoară în mai multe etape: mai întâi, osul este rupt în locul prescris, apoi este adus în poziția corectă, după care, folosind fixatoare speciale, este îmbinat.
  • Endoprotetica este cea mai radicală metodă chirurgicală prescrisă atunci când vine vorba de distrugerea completă a țesutului cartilajului. Operația este o înlocuire completă sau parțială a articulației afectate.
  • Tratamentul artrozei articulației genunchiului cu remedii populareeventual ca metode de ajutor. În mod firesc, este imposibil să prescrieți aceste fonduri pe cont propriu; este necesară consultarea preliminară cu un specialist.

Prevenirea artrozei articulațiilor genunchiului

Desigur, măsurile preventive nu pot fi garantate pentru a preveni dezvoltarea artrozei deformante a articulației genunchiului, dar este foarte posibil să se reducă riscul apariției acesteia. Prevenirea este destul de simplă, constă, în primul rând, în menținerea unei greutăți corporale normale, activitate fizică moderată regulată, nutriție adecvată.

Ca exercițiu preventiv, astfel de tipuri de activitate fizică sunt potrivite ca:

 • Mersul pe jos.
 • Înot.
 • O plimbare cu bicicleta.
 • Exerciții speciale pentru întărirea articulațiilor.

În ceea ce privește alimentația adecvată, este necesar să vă asigurați că dieta conține:

 • Produse proteice (carne slabă, pește, produse lactate).
 • Produse care conțin colagen (carne jeleu, jeleu de carne).
 • Alimente care conțin vitamine B (ouă, banane, varză).
 • Legume si fructe.
 • Cantitate suficientă de apă (cel puțin 2 litri pe zi).

Există mese care trebuie limitate. Acestea includ alimente grase, prăjite, dulci și prea sărate și băuturi alcoolice.